Kedilerde Parazitlenme Neden Olur?
Kedinizin sağlığını ve huzurunu bozabilecek parazitlerin istilası kadar rahatsız edici çok az şey vardır. Tek hücreli hayvanlar, kurtçuklar, kene, pire, uyuz parazitlerinin istilasına uğramış bir kedide deri lezyonlan, ishal, kusma görülür. Çok zayıflayan, vücudu sıvı kaybeden hayvan, kendini kanatırcasma kaşıyacaktır.
İç organları zarar görmüş olabilir, hatta ölebilir. Bununla birlikte, parazitlerin çoğundan kurtulmak mümkündür; elbette, sıkı bir mücadeleden sonra. Böylece kediniz ve kendiniz için parazitlerden annmış bir ortam yaratabilirsiniz, ama nasıl?
Ortamı Parazitlerden Arındırmak
Kedinizin sokağa çıkmasına asla izin vermemeniz tavsiye edilebilir. Bir kedinin mutlu olabilmesi için sokağa çıkmasının zorunlu olduğu gibi yanlış bir fikre kapılmayın. Kediler evin içinde tam anlamıyla mutludur, özellikle bu şekilde büyütüldüklerinde.
Kediler hastalıklı fare ya da kuş gibi hayvanlan avlayıp yediklerinde içsel parazitlerle temas edebilir. Bir başka hayvanın dışkısıyla temas etmek, pis su içmek de kediye çeşitli parazitler aktarır. Eğer kedinizin sokağa çıkmasına göz yummakta ısrarlıysanız, bu parazitlere karşı dayanıklılığını artırmanın kolay bir yolu olmadığını bilin.
Köpeklerde rastlanan öldürücü kalp kurduna, sıcak ve nemli iklimlerde kedilerde de rastlanabilir. Bunun için veteriner hekiminiz koruyucu ilaç verebilir.
Sokaktan dışsal parazitler de bulaşır. Sıcak aylarda pire ve kenelerin sayısı artabilir. Varsa evdeki diğer hayvanlar, hatta siz bile bu parazitlerin taşıyıcısı olabilirsiniz. Bu parazitlerden korunmak için şunlan yapmalısınız:
* Pire tasması kullanın. Böylece pireleri en azından kedinizden uzaklaştırmış olacaksınız. Yalnız, iki şeye dikkat etmelisiniz: Yavru kediye tasma takmamalısmız; zehirlenebilir. İkincisi, tasma ıslandığında işlevini yitirir. Kedinizi yıkayacağınız zaman tasmayı çıkarın. Yağmurda sokağa çıkan kedinin pire tasması da işe yaramaz hale gelecektir.
* Dışsal parazit olup olmadığını anlamak için kedinizi her gün kontrol edin. Veteriner hekiminizden pire istilasını yok etmek için toz ya da sprey şeklinde pire ilacı edinebilirsiniz. (Bu ürünleri yavru kediler üzerinde kullanmaktan kaçının.) Kedinizin üzerinde tek bir pire bile görseniz onu pire şampuanı ile yıkamalısınız.
* Yaz aylarında pire öldürücüler kullanarak evinizi ilaçlayınız. Bu konuyu veteriner hekiminizle görüşerek size uygun ürünler önermesini isteyiniz. Sprey ve toz www.ruletsiteleri.info ilaçlar, kediyle birlikte halı, mobilya ve perdelere de uygulandığında bu parazitleri evinizden uzaklaştıracaktır. (Çocuklar, gebe kadınlar, yaşlılar ve solunum sorunları olanlar bu ürünlerden zarar görebilir.)