Kedilerde Göz Hastalıkları Ve Tedavileri
Veteriner muayenesinden hemen önce iyi bir ev göz muayenesi, bir sağlık sorununa işaret edebilecek herhangi bir yırtılma, kabuklanma, bulutluluk veya iltihaplanma konusunda size ipucu verebilir. Kedinizin gözlerini parlak ve sağlıklı tutmak için birkaç basit ipucu.
- Kedinizin parlak bir alanda yüzüne ve gözlerine bakın. Gözleri açık ve parlak olmalı ve göz küresinin etrafındaki alan beyaz olmalı. Göz bebekleri aynı büyüklükte olmalıdır.
- Kedinin göz kapağını baş parmağınızla hafifçe aşağı doğru yuvarlayın ve göz kapağına bir göz atın. Kırmızı ya da beyaz değil, pembe olmalı.
- Nemli bir pamuk topu ile kedinizin göz kapağını ve kenarlarını temizleyin. Her zaman gözün köşesinden silin ve her göz için taze bir pamuk topu kullanın. Görmesini engelleyen ya da gözlerini kapatabilen uzun tüyleri kırpın. Veterineriniz tarafından reçete edilmedikçe, göz damlası kullanmayınız.
Kedinizin gözlerinden birinde veya her ikisinde bir sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Aşağıdakilere dikkat edin:
- Akıntı
- Sulanma
- Kırmızı veya beyaz göz kapağı
- Göz köşelerinde çapaklanma
- Kapalı gözler
- Göz renginde bulutluluk veya değişim
- Görünür üçüncü göz kapağı
Kedinizin beden dili göz rahatsızlığı konusunda sizi uyaracaktır. Kedinizin göz hizasında durarak, gözlerini iyi bir kontrol edin. Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini bulursanız, hemen veterinerinizi aramalısınız.
Aşağıdaki göz ile ilgili bozukluklar kedilerde yaygın olarak görülür:
- Konjunktivit: Kedinizin gözlerinden biri veya her ikisi de kırmızı ve şişmiş görünecek.
- Üçüncü göz kapağı çıkıntısı: Eğer üçüncü göz kapağı görünür hale gelirse, bir yarası olabilir ya da ishal, solucan ya da virüslerden muzdarip olabilir.
- Keratit: Kedinizin korneasının iltihaplanması halinde, gözü bulanık ve sulu görünecektir.
- Kataraktlar: Gözdeki bu opaklık genellikle yaşlı ve diyabetik kedilerde görülür.
- Glokom: Kornea bulanıklaşır ve gözün beyindeki yüksek basıncına bağlı olarak göz genişler.
- Şişkin göz: Kaza, travma veya göz tümörü nedeniyle şişlik oluşabilir.
- Retinal hastalık: Göz arkasındaki ışığa duyarlı hücreler dejenere olduğunda kısmi veya tamamen görme kaybı olabilir.
- Sulu gözler: Kedinizin gözlerinin etrafındaki tüyler ıslaktır.
Birçok kedi gözü rahatsızlığı, veteriner reçetesi ile veya damlalarla tedavi edilebilir. Veterineriniz evde göz ve kulak damlalarının nasıl uygulanacağını gösterecektir.
Göz rahatsızlıklarını önlemenin en iyi yolu, kedinizin tüm aşılarını olduğundan ve kapsamlı kontrollerinin yapıldığından emin olmaktır. Lütfen gözlerini düzenli olarak inceleyin ve herhangi bir anormallik fark ederseniz bir veterinere danışın. Tedavi edilmeden bırakılan göz rahatsızlıkları, görme bozukluğuna ve hatta körlüğe yol açabilir.