Kedi Gribi Nasıl Bulaşır?
Yazı İçeriğimiz
Kedi Gribi
Kedilere görülen gribin kaynağı Calicivirus ve Herpervirus gibi virüsler olduğu gibi Chlamydia, Mycoplasmalar ve Pasteurella gibi virüsler olabilmektedir. Sadece kedilere etki eden bu virüsler kediler dışında insanlara ya da diğer hayvanlara bulaşmamaktadır. Gözlerindeki ve burunlarındaki sıvılarla ortaya çıkan kedi gribi başka kedilere de bu salgılar yardımı ile bulaşabilmektedir.
Kedi Gribi Nasıl Bulaşır?
Kedi gribi kedilerin kullandığı mama kabı, tuvalet kapları, taşıma eşyaları gibi çeşitli eşyaların üzerinde virüsleri barındırarak diğer kedilere bulaşmasında neden olabilmektedir. Ayrıca hapşırma, soluma ve öksürme gibi çeşitli solunum yolu durumları ile de bulaşma meydana gelebilmektedir. Kedilerde gribe neden olan virüsler 1 hafta boyunca eşya üzerinde canlılıklarını koruduklarından dolayı gribin bulaşması da kaçınılmaz bir durum haline gelebilmektedir.
Kedi Gribi Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde görülen grip nedeniyle ses değişimleri, yüksek ateş, hırıltılı solunum, gözde ve burunda akıntı, hapşırma, öksürme ve boğazda tıkanıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Gözlerde ilerleyen zamanlarda şişme ve ülserler oluştuğu gibi ağız içerisinde de yaraya neden olan virüsler kedinin yemek yemesini engelleyerek iştahtan kesilmesine ve zayıf düşmesine neden olmaktadır.
Kedi Gribi Tedavisi ve Korunma Yolları Nelerdir?
Gribin nedeni virüs kaynaklı olduğundan dolayı antibiyotik kullanımı yapılabilir. Ayrıca güçten düşen kediler için vitamin takviyesi uygulanabilir. Gözlerdeki sorunları ortadan kaldırmak adına pansuman ve göz damlaları kullanılabilir. Ağız içerisindeki yaralar için de antiseptik ilaçlar verilebilir. Bu süreç içerisinde kedi temiz ve sağlıklı bir ortamda tutulmalı ve yemek yememesi halinde damar yolu ile mineral desteği alması gerekir.