Asteroit Nedir? Meteordan Farkı Nedir?
Yaşadığımız evrende birçok farklı gök cismi olduğunu biliyoruz. Peki bu cisimlerin bir milyondan fazlasını oluşturan asteroit nedir?
Yazı İçeriğimiz
Asteroit Nedir?
Güneşin etrafında belirli bir yörüngede dolanan meteordan büyük, gezegenden küçük gök cisimleri için asteroit tabiri kullanılır. Asteroitlerin bir diğer adı da küçük gezegendir. Genellikle Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında dolanırlar. Asteroitler her ne kadar bir gezegenden küçük olsalar da yüzlerce kilometre genişliğe sahip olabilirler. Örneğin en büyük asteroit Ceres’in yarı çapı 473 km’dir, bundan dolayı cüce gezegen olarak adlandırılır.
Asteroitler Nasıl Oluştu?
En çok bilinen teoriye göre asteroitlerin oluşumu 5 milyar yıl öncesine dayanır. Güneş sisteminin oluşması sırasında Jüpiter’in çekim kuvveti sebebiyle bazı kaya parçaları ve su kütlecikleri bir araya gelememiş ve bu şekilde asteroitler oluşmuştur.
Asteroitlerin Keşfi
1778 yılında Alman astronom Johann Elert Bode tarafından ortaya konan Titius-Bode Yasası asteroitlerin keşfindeki en önemli olaylardan biridir. Bu yasa gezegenlerin belli bir matematiksel dizilişte olduğunu belirmektedir. Ve yine Bode Yasasına göre Mars ve Jüpiter arasında bir gezegen olması gereklidir. Yapılan araştırmalar sonucunda 1801 yılında Ceres keşfedilmiştir.
Ceres ilk başlarda gezegen olarak kabul edilmiştir. Ancak 1802 yılında William Herschel adlı astronom asteroit kavramını ortaya atmış ve Ceres’in aslında bir asteroit olduğunu ifade etmiştir. Asteroit kelimesi Yunanca’da “yıldız gibi” anlamına gelmektedir.
Asteroit ile Meteor Arasındaki Fark Nedir?
Asteroit ile meteor arasındaki farkı anlatabilmek için asteroit nedir sorusunu yanıtlamak yeterli olmuyor. Meteor kavramını incelemek gerekli. Meteor, uzaydan yeryüzüne düşen taş ve kayalara verilen addır. Meteorlar asteroitlerden farklı olarak yeryüzüne ulaşırlar. Ancak asteroitler dünyanın atmosferine girdikten sonra yanıp yok olurlar.
Asteroitler Tehlikeli Mi?
Bazı uzmanlar bundan milyonlarca yıl önce dünyaya asteroit düşmesi sonucunda dinozorların yok olduğu teorisini ileri sürmektedir. Günümüzde de birçok asteroit Dünya’nın yörüngesine girmektedir. Ancak bu asteroitler yörüngeye çok yüksek hızla girdikleri için yeryüzüne düşmeden yanıp yok olmaktadırlar.
Sonuç olarak tüm asteroitlerin zararlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak uzmanların sunduğu teorilerin doğruluk payı olma ihtimalinin de göz önünde bulunması gereklidir.
Bilim kategorisindeki diğer makalelerimizi okumak için tıklayın.
Harika bir anlatım
Mükemmel bir sayfa okunulacak bir web sitesi gerçekten mükemmel kalite eğlenceli beğendim
Bu sayfa tam tavsiye ederim bki okunulunaca k bir web sitesi gerçekten mükemmel kalite eğlenceli beğendim 👍👍👏👍
Harika bir uygulama harika bir anlatım çok güzel olmuş kesinlikle elinize sağlık
Astronomi ile beraber gizemli taşlara da inanırım. Oğlak burcunun özelliği ile ilgili her şeyi bilip sıkı takipciyim .. Bence her insanın özel bir taşı var ana kimse bilmiyor
Asteroit ve meteor hakkında çok güzel bilgiler vermişsiniz gezegenleri merak ediyorum sayenizde bilgi sahibi oldum çok değişik şeyler var dünyamızda bilgilenmek gerekiyor
Harika bir bilgi içerikli site olmuş yapanların ellerine sağlık asteroit ve metor meraklıları için okunacak bir site
bu tip içeriklere meraklı ve uzay bilimi hakkında biraz kafa yoran bir insan olarak bu tip içeriklerin daha sık yayınlanmasını öneriyorum
Astreoid ve meteor gibi seylere merakim fazla benim uzay biliminu cok seviyorum vr arastirmak bana cok iyi geliyor gerçekten benim gibi meraklilari bu konuda bilgilendiren bir yazi olmus
Asteroit ve meteor hakkında çok iyi bir anlatım olmuş şuana kadar bu konuda gördüğüm en iyi anlatım çok iyi
asteroit ve meteor hakkında güzel şeyler öğrendim teşekkür ederim paylaşanlardan siteye böyle içeriklerin gelmesi çok iyi olur çok beğendim başarılı olmuş