Uncategorized

Şekerin Zararları – Şeker ve Tatlı Yemeyi Kestiğinizde Vücutta Neler Oluyor?

Şeker ve şekerli tatlı yiyecekler yemeyi kesmek kolay bir şey değil ama şekerin sağlığımıza zararları da çok yüksek boyutta. Daha dişinize değdiği anda büyük zararlar vermeye başlayan, her türlüsü deyim yerindeyse zehir etkisi yapan şekeri kesmenin, zayıflamak yanında, vücudunuza nasıl faydaları olduğunu gördüğünüzde, belki şekeri bırakmakta motivasyon sağlamanıza yararı dokunabilir umuduyla sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Şeker, bir bağımlılıktır ve tüm zehirli bağımlılıklar gibi önce bedeninize sonra da vücudunuza etkileri nedeniyle psikolojinize zarar verir, mutluluğunuzu olumsuz etkiler, hayat kalitenizi düşürür.

İşte Şekerin Zararları ile Tatlı ve Şeker Yemeyi Kesmenin Faydaları

Daha Genç Görüneceksiniz

Birçok plastik (estetik) cerrah, şekerin kırışıklıklara eşit olduğunu söylüyor ve şeker yemeyi bırakanların on yaşa kadar daha genç görüneceklerini iddia ediyorlar.

Çünkü şekerli, tatlı yiyecekler yemek; şeker moleküllerinin, cildimizdeki kolajen ve elastini deforme edecek şekilde bir süreç olan “glikasyon“a sebep oluyor. Kolajen ve elastin; cildimize nem sağlayan, gençlik ve esneklik kazandıran iki proteindir ve onları mümkün olduğunca korumamız, erken yaşlanmamamız açısından önemlidir.

Aldığımız şeker miktarını azaltmak, aynı zamanda kan dolaşımımızdaki glikoz ve insülin değerlerinin düşmesini sağlar ve yaşlanmayla bağlantılı akut ve kronik iltihaplanmaları azaltabilir. Şeker ve şekerli hazırlanmış tatlıları bıraktıktan 14 gün sonra cildiniz parlamaya başlar.

Uncategorized

Mutlu Olacaksınız

Tatlı bir kurabiye yemek belki sizi o anlık mutlu edecek, ama daha sonra vücudunuza aldığınız bol miktarda şekerin yarattığı etkiler yüzünden, hayatınızda daha yüksek depresyon oranına ve mutsuzluğunuza sebep olacak. Şimdi “Tatlı yemek mutlu eder” bahanesini bir kez daha düşünün!

Şeker ayrıca, beyin fonksiyonlarını etkileyen kronik iltihaplanmaya da neden olabilir.

Şeker yemeyi bıraktığınızda, gözlerinizin önündeki sis perdesi ve ruh halinizdeki uyuşukluk ve bağımlılık kaynaklı geçici sinirlilik hali yavaş yavaş kalkmaya başlar, bir iki hafta içerisinde bunu rahatlıkla hissedebilirsiniz. Bu bağımlılık kelimesini küçümsemeyin, eğer bir şeyi kendi iradenizi, bedeniniz üzerindeki hakimiyetinizi kaybedecek kadar istiyor ve kendinizi engellemiyorsanız bu bir bağımlılıktır. Yine de bu sizi korkutmasın, çünkü her şey beyinde biter. Önemli olan istemeniz. Bazılarınız kendi başına yapamayacağını düşünüyor olabilir, bu durumlarda uzmanlardan ya da bilinçli yakınlarınızdan yardım alın.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin Haziran 2015 sayısında yayınlan bir araştırmaya göre; şeker açısından zengin olanlar da dahil olmak üzere, glisemik indeks açısından yüksek sıralamaya sahip gıdaları tüketen kadınların, bu gıdalardan daha az yiyen kadınlara göre, yüksek depresyona maruz kalma olasılıkları daha fazla çıkmıştır. Şeker isteğinizi kontrol ederseniz, ruh halinizi de kontrol altında tutarsınız, üstelik zayıf kalır ve kilo almazsınız. Bayram zamanlarındaki çocukları düşünün, o kadar şeker ve şekerlemeleri yedikten sonra hem karınları ağrır hem de yüksek şeker kaynaklı strese girer, içlerine kapanır veya agresif davranırlar. Yetişkinler de, şeker yediğinde böyle olurlar.

Uncategorized

Kilo verecek, zayıflayacak ve daha ince bir görünüme kavuşacaksınız.

Boston’da bulunan Harvard Halk Sağlığı Okulu’na göre, günde ortalama 22 çay kaşığı şeker tüketiyoruz, bu da 350 kaloriye eşit, günlük rakam olarak küçümsemeyin çünkü aldığımız şeker miktarı, 1 ayda ise toplam 10.500 kalori, yılda  127.750 kalori, 10 yılda 1.277.500 kalori yapıyor. Rakamların dehşeti konusunda iyice bilinçlenirsek, sağlığımızı daha çok ciddiye almamız gerektiğinin farkına varırız. Bu miktar, sadece sağlık sorunlarımızdaki çılgın artışı ve çeşitliliği değil, aynı zamanda neden kilo aldığımızı ve obezitenin neden bu kadar arttığını da gösteriyor.

Hepsi bu kadar da değil, şeker aynı zamanda bizi hantallaştırıyor. Şeker yediğimizde hareket etme isteğimiz düşüyor, gevşiyoruz ve böylece daha az kalori harcıyor, kilo veremiyor ve zayıflayamıyoruz.

Rafine yani işlenmiş şeker tüketmek (tüm şekerli abur cuburlar ve şeker katkısı içeren işlenmiş gıdalar dahil), doyma sinyallerimizi zayıflatıyor, yani doyduğumuzu hemen anlayamıyoruz. Bu yüzden şekerli gıdaları daha fazla tüketilir, doyduğunuzu hemen anlamadığınız için de daha fazla kalori ve kilo alırsınız. Şekeri, besleyici gıdalarla değiştirdiğinizde hormonlar düzelmeye başlar ve yeterince yediğinizde beyne doyma sinyalleri gönderir. Sonuç olarak, şekeri bıraktığınızda fazla kilo artışınız engellenir, kilo vermeye ve zayıflamaya başlarsınız.

Uncategorized

Daha az Soğuk Algınlığı, Grip ve Nezle olursunuz.

Şeker yemek; bağışıklık sistemimizin soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan kurtulma yeteneğini düşüren kronik iltihaba katkıda bulunur.

Şeker yemeyi bırakırsanız sağlığınıza faydaları ne olur?

Şekerli yiyeceklerden kaynaklanan mide bulantılarınız ortadan kalkar, alerji ve astım belirtilerinizde azalmaya yardımcı olabilir.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi bununla ilgili de bir araştırma yapmış: 100 gr. şeker yemenin, beyaz kan hücrelerimizin sahip olduğu bakteri öldürme yeteneğini 5 saat boyunca düşürdüğünü ortaya koymuş ki bu süre de, hastalığın vücudumuzu savaşsız ele geçirmesi için oldukça uygun ve tehlikeli bir süre, bu yüzden hastalandığınız zaman, özellikle şeker yemeyi hemen kesin.

Uncategorized

Şeker Hastalığı’na (Diyabet) Yakalanma Riskiniz Düşer

Şeker yemeyi bırakmak, vücudunuzun doğal detoks sistemlerine dönebilmesi için gerekli işleri yapmasına fırsat verir. Şekersiz ilk birkaç saat içinde pankreasınız daha az insülin üretmeye başlayacak ve karaciğeriniz de depolanmış toksinleri işleme konusunda yetişmeye başlayacaktır. Bu süreç zaten insüline dirençli (vücudunuzun insülin hormonu üreten ancak şekli doğru kullanmayan ön diyabetli bir durumdaysanız) biraz daha uzun sürecektir. Bu semptomların çoğunun tamamen ortadan kalkması beş haftaya kadar sürebilir ve bu noktadan sonra, bir kişi artık kolay kolay rafine edilmiş bir şekere esir olamaz.

Daha Uzun Yaşayacaksınız

Şekerli gıdaları yedikten sonra vücudumuza glikoz girdiğinde, ensülin bunu telafi etmek için artar ve bu da hem kan basıncını ve hem de kalp atış hızını arttıran sinir sistemimizin bir bölümünü etkinleştirir. Yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi,ağır kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür ve her ikisi de aşırı şeker tüketimiyle ilişkilendirilmiştir. Şeker ayrıca, kalp rahatsızlığı ve inme (felç) geçirme riski taşıyan kandaki trigliserit adı verilen sağlıksız kan yağlarını artırır. Nisan 2014’teki bir işyerinde yapılan araştırmaya göre; en çok eklenen şeker yiyenlerin, en az şeker tüketen meslektaşlarına göre kalp hastalığına yakalanma ihtimali daha yüksek çıkmıştır. Bunlar, şekeri kesmeniz gereken açık işaretlerdir.

Uncategorized

Daha sağlıklı dişlere sahip olacak, nefesinizi ve gülümsemenizi geliştireceksiniz

Şeker yemeyi bıraktığınızda; dişleriniz daha sağlıklı, nefesiniz daha temiz ve gülümsemeniz daha güzel olacak. Şeker ve tatlılar, dişlerde çürümeye neden olan asitleri oluşturmak için, ağzınızdaki bakterilerle etkileşime girer, bu aktivite aynı zamanda çıkan gazlar nedeniyle ağız boşluğunda kokmaya da neden olur. Şekerin ağız kokmasına neden olan bu bakterileri beslemesi kesilince, nefesiniz de gelişecek, dişlerinizde şeker kaynaklı çürüme etkileri ortadan kalkacaktır.

Daha iyi bir cinsel yaşama sahip olacaksınız

Erkeklerde şeker yemek; vücudun salgıladığı insülinin şiddetine göre cinsel aktivite sırasındaki etkileşimi etkiliyor, ayrıca cinsel performans düşüklüğüne yol açabiliyor.

Kadınlarda şeker yemek ise; cinsel aktivite hormonlarında tahribat yapıyor, cinsel arzuyu etkiliyor ve isteksizliğe sebep olabiliyor. Ayrıca bu hormonal dengesizlikler, yüzde yağlanma, tüylenme ve sivilcelere, psikolojik iniş çıkışlara, adet dönemi düzensizliklerine ve saç dökülmelerine de sebep olabiliyor. Bu etkilerin tersine çevrilmesi, şekeri kesmenin faydaları arasındadır.

Bebek gibi derin ve rahat uyku uyuyacaksınız

Vücudunuz şeker yüklüyse, uyku öncesinde veya sırasında sorunlar yaşanabilirlir.  Uykuya yatmadan önce şekerli atıştırmalıklar almak veya şekerli tatlılar yemek gece terlemesi yapabilir. Şekeri yemekten önce almak, stres hormonlarını da artırabilir ve bu da uyku sorununa yol açabilir. Şeker yemeyi bıraktığınızda ne olur? Şeker alışkanlığını kurtulduktan iki ya da üç gün sonra daha kaliteli uyumaya başlarsınız, birkaç ay sonra ise uykunuz oldukça gelişir ve vücudunuz için daha rahatlatıcı ve dinlendirici hale gelir.

Uncategorized

Kontrolü ele alacaksınız.

Şekeri bıraktığınızda, vücudunuzun kontrolünü ele alacaksınız, iradeniz güçlenecek, sağlığınızla ilgili daha bilinçli olacak ve daha kaliteli bir yaşama sahip olacaksınız.

Şekeri bırakmak kolay değildir. Şeker bağımlılık yapıcı bir maddedir ve yemeyi bırakırsak, tüm “madde bağımlıları“nda rastlanan, zarar verici maddenin kesilmesi sonucu görülen “yoksunluk belirtileri“ni tetikler.

Anksiyete, sinirlilik, aşırı duygusallık, farklı tepkiler ve öfke gibi ruh hali değişiklikleri genellikle iki hafta sürer, ancak beslenme şeklinizde, yıllar boyu ve bol şeker yemek geçmişteki hayatınızın bir parçasıysa, bu yoksunluk belirtileri bir aya kadar da sürebilir. Aspartam gibi yapay tatlandırıcılar bile, şekerli yiyeceklere çekilme etkisine neden olur, bu nedenle, şeker alımını azaltmak için bir araç olarak tatlandırıcıları kesinlikle kullanmamalısınız.

Ayrıca, yoksunluk kaynaklı baş ağrısı ve gribe benzer belirtiler de oluşabilir. Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi, vücut şekere geri dönebilmek için ve şeker almadıkça zamanla etkisi geçen çeşitli “geçici tehditler” kullanır, bunları egzersizle azaltabilirsiniz, böylece hem fazladan kalori verir, hem şeker kaynaklı birikmiş toksinleri vücudunuzdan atar, hem de kilo verir ve fazladan zayıflarsınız. Tempolu yürüyüşler, sinirinizi azaltacak, kanınızda ılımlı bir seyir dolaşımı sağlayacak ve metabolizmayı hafifleterek bağışıklık sistemini artıracaktır. Bunun dışında, odaklanmak için pozitif bir şeyler, hedefler bulmak da, vücudun şekerden temizlendiği dönemde size yardımcı olabilir.

Şeker ve Tatlı Yemeyi Kestiğinizde Bakın Vücudunuzda Neler Oluyor, Diyabet, Şeker, Şeker Hastalığı, Şeker yemenin Zararları, Tatlının Zararları, Kilo Almak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu