Evcil HayvanlarKedi Bakımı

Kedilerde İç Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?, Kedilerde İç Parazitler

Sokağa çıkan, bulduğunu yiyen, fare avlayan, hazır mama çeşitleri dışında pişmemiş et türü yiyecek yiyen, çiğ veya içi temizlenmemiş balık yiyen kedilerde sıkça görülen tenyalar ve kurtlar büyük bir sorundur. Kedi dışkısı gözlenerek anlaşılır. Tenyalar, türlerine göre şerit biçiminde parçalar bırakırlar. Bunlar, kedinin anüs çıkışında bir süre kalırlar. Dikkatle bakıldığında küçük de olsalar görülürler. Kurt veya tenya taşıyan hayvan, doymak bilmez, devamlı yemek yemek ister. Karnında şişlik oluşur. Nadir olarak, parazit taşıyan hayvan iştahtan kesilir ve zayıflar. insanlarda kullanılan ilaçlar kilo hesaplanması

yapılarak kedilerde de kullanılabilir. Kurt ve solucan türleri ile mücadele kolay olmasına karşın tenya tedavisi daha zor ve uzun zaman alır. Kedilere ilaç yutturmak oldukça zordur. En kolay metot ilacı yemeğine karıştırmaktır. Ne yazık ki; ülkemizde kullanılan ilaçlar insanlar içindir ve insanların hoşlanacağı tür koku katılmıştır. Kediler, insan damağına hoş gelen aroma kokusunu hemen fark ederler, ilaçlı yemeği kesinlikle yemezler. Ağzına hap atıp yutturmak isterseniz, direnirler, ilacı dışarı atarlar. Sahibi de olsanız, kediniz tırnaklarını kullanmaktan çekinmez, ilaç yuttururken sizi tırmalar.

Evcil Hayvanlar Kedi Bakımı

Halbuki, hayvanlar için hazırlanmış, onların hoşlanacağı tür kokularla tatlandırılmış ilaçlar bulabilirseniz, onu kediye içirmek veya yedirmek oldukça kolaydır. Eczaneden alacağınız hapları, toz haline getirip keskin et kokusuna sahip bir yiyeceğin içine katarak yedirmeye çalışın. İlaçlar sıvı veya hap şeklindedir. Sıvı olarak yutturmak daha etkilidir. En iyi yol, kedinizi ensesinden tutarak havaya kaldırın. Kediniz, bu pozisyonda hareketsiz kalır, ağzını açarak çabucak hapı veya sıvı ilaç dolu kaşığı hayvanın ağzına boşaltıp kapatın. Bu işlemi tek başınıza yapamazsanız birinin yardımını alın. Ama unutmayın, kediler çevik hayvanlardır, ani hareket yapar size zarar verebilirler. Kediyi, ensesinden tutup havaya kaldırdığınızda asla yüzünüze yaklaştırmayın, omuz hizanızdan daha yukarı kaldırmayın. Hap biçiminde olanları ezerek toz haline getirdikten sonra az miktarda suyla karıştırarak sıvı biçimine sokup kullanabilirsiniz. Kurtlar için ilaç kullandıysanız iki hafta içinde bir kez daha kullanmalısınız. Bağırsağa yerleşmiş kurtlar ilk seferde ölseler bile sağ kalmış yumurtaları, larvaları olabilir. Tenyalarla mücadele kurtlar kadar kolay değildir.

Bazı türler için, (bodur tenyalar) bir hafta arka arkaya kediye ilaç yutturmak gerekebilir. Kediniz ilk gün karşı durmasa da ikinci veya üçüncü gün aksileşebilir. İlaç yutturmak sizi yorabilir. Unutmayın, kurtlar için öldürücü ilaçlar, tenyaları etkilemez. Tenyalardan kurtulmanın en iyi yolu, bir veterinere gitmek ve deri altına uygulanan ilacı vurdurmaktır. Sonuçları kesin yok edici ve uzun süre koruyucudur.

Yavru 5060 günlükken karma aşı yaptırılır. Çeşitli firmaların viral hastalıklar için 34 ilaç grubundan oluşan karma aşıları vardır. Genellikle üçlü karma aşılar kullanılır. Kanlı ishal (Parvo virüsü) gibi bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kedi gribine (Calici virüsü) karşı etkilidir. Üst solunum yollarına yerleşen (Herpes virüsü) hastalıklara karşı koruyucudur. Dörtlü karma aşılarda sarılığa karşı da etkin madde bulunur. Bazı enfeksiyonlar kediler için ölümcüldür. Hastalık kapmış bir hayvanı kurtarmak olanaksızdır. Tek çözümü önceden önlem almaktır. Aşılar, zamanında yaptırılmalıdır. Birinci karma aşı uygulandıktan sonra gelen 34 hafta içinde aynı karma aşı tekrarlanmalıdır.

Önerilen takvim içinde karma aşı, kedi dört yaşına gelene dek her sene bir kez uygulanmalıdır.

Kuduz aşısı, kediye birinci karma aşı vurulduktan sonra gelen hafta içinde veya ikinci karma aşı uygulamasının ardından gelen haftadan sonra herhangi bir zaman içinde yaptırılabilir. Her yıl, aynı zamana yakın gelecek bir günde tekrarlanmalıdır.

Kedi, veterinere karma aşı için götürüldüğü günlerde ayrıca iç parazitlere karşı, hap, sıvı veya deri altına enjekte edilen ilaçlarla koruma sağlanır.

Kedi üç aylık olduktan, iyice irileştikten sonra kist aşısı yaptırılır. Veterinerin önerisine göre çizilen takvim içinde tekrarlanır. Üretici firmaların önerisi, üç ayda bir tekrarlanması biçimindedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu