Kedilerde İshal Nedenleri?, Kedilerde İshal Tedavisi
Yazı İçeriğimiz
Kedilerde ishal belirtileri
Kedilerde oldukça sıvı bir şekilde görülen dışkılama önemli hastalıkların belirtisi olabileceği gibi hava değişimi gibi ufak nedenlerden dolayı da kaynaklanabilir. Kedilerde sarı ishal Uzun süre kedilerde ishal durumunun görülmesi kedinin vücudunda su kaybının olmasına ve bağırsaklarında çeşitli sorunlar olduğuna da işaret etmektedir.
Kedilerde ishal nedenleri şunlardır:
- İç parazitler
- Kolit
- Bozulmuş besinler tüketmesi
- Mama değişimi
- Alerjik reaksiyon
- Sindirim sisteminde meydana gelen tümör
- Hipertiroidi
- Farklı ilaçlar kullanımı
- Virüslerin ya da bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar
- Karaciğer ya da böbrek hastalıkları
- Enflamatuar bağırsak hastalığı
Kedilerde ishalin Tedavisi Nasıldır? – Kedilerde ishali ne keser ?
İshal görülen kedilerde dışkılama zorluğu, şişkinlik, ateş, kusma gibi belirtiler görülebilir. Buna ek olarak iştahsızlık ve sürekli dışkılama ihtiyacı da görülen durumlardan biridir. Dışkının kanlı ya da çok koyu renklerde olması iç kanama geçirdiğiniz göstergesi olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gerekir.
Kediniz sürekli olarak ishalse bir ve ya iki gün boyunca kedinize mama vermemelisiniz. Bu ishalini durduracaktır ve mama değişikliği nedeniyle görülen ishalin tedavisi de bu şekilde mümkün olmaktadır. İshal kedilerin vücudundaki su miktarının azalmasına neden olduğundan dolayı kedinize bol bol temiz ve taze su vermelisiniz. Bu dönemde suyun sürekli değiştirilmesi ishali olan kediler için oldukça önemlidir.
İshal olan kedilerin büyük bir kısmı süt ve yoğurt tarzı ürünlerin tüketiminden dolayı etkilenebilmektedirler. Bu nedenle kedilerde ishal tedavisi için bu besinlerin verilmemesi gerekir. Geçmeyen ishal vakalarında veterinere başvurmak daha doğru olacaktır.