Van Kedisi
Van kedilerinin, yerel kedilerle, Avrupa kedilerinin karışması sonunda ortaya çıktıkları sanılmaktadır. Genelde Ankara kedileriyle karıştırılır. İki cins arasında oldukça farklı özellikler vardır. Tüyleri orta uzunluktadır. Yazları, uzun tüylerini atarlar, yerine gelenler kışa göre çok daha kısadır. Genelde, tek renkli değillerdir.
Vücutlarının büyük bir bölümü kireç beyazı rengindedir. Başlarında, kuyruklarında sarımsı, siyahımsı ya da farklı renkte lekeler bulunur. Gözleri mavi veya amber rengindedir. Göz kenarlarında pembemsi lekeler vardır. Ortalama 15 yıl yaşarlar. Gerçek Van kedileri, diğer kedilerin aksine suyu severler. Su dolu bir küvete ya da göl benzeri bir su birikintisine kendi istekleriyle girip yüzdükleri görülmüştür. Uysal hayvanlardır, Avrupa kedileri gibi iri yapılıdırlar. İnsana bağlı ve yakındırlar. Yanınızda yatmayı, kucağınızda oturmayı, sokağa sık sık çıkmak yerine evde kalmayı severler. Konuşkandırlar, şarkı söylermiş gibi hoş frekansta miyavlayarak isteklerini sıkça söylerler. Bazı görüşlere göre uzun tüylü Ankara, Van, İran kedisi aynı soydandır. Onları, Angora kedisi diye adlandırırlar. Başka görüşte olanlarsa üç türü de İran kedisi sınıfına koyarlar. Başka bir görüşe göre de Moğol kökenli Pallas kedisi, tüm uzun tüylü kedilerin atasıdır. Karşı düşüncede olanlar, Van kedileriyle, Afganistan kedilerinin karışımıyla İran Kedisinin ortaya çıktığını savunurlar.
Kediler arasında belki de en özel cinstir. Oldukça iri, güçlü kaslara sahip, çok uzun tüylü kedilerdir. Görünüşlerinin aksine çok sakindir. Diğer kediler gibi kavgacı değillerdir. Tıpkı güzel bir bibloya benzerler. Eğer onu bir yere koyarsanız, siz tekrar onu alana kadar yerini terk etmez. Sokağı sevmezler, tam bir ev kedisidirler. Çok nazlıdırlar. Sürekli ilgi ve sevgi isterler. Sırnaşık değillerdir. Oyun oynamayı sever ama siz ona gitmezseniz o kendiliğinden size gelmez. Uzun tüyleri, her gün en az birkaç kez taranmak zorundadır. Eğer, taranmazsa uzun tüyler birbirine girer. Sonradan, topak topak olmuş tüyleri açmak oldukça zordur. Tek renkli veya karışık renklerde olabilirler.
Orta uzunlukta ipeksi kürklüdürler. Güçlü ama bodur yapıdadırlar. Yüzleri gibi gözleri de yuvarlak biçimdedir. Oldukça dayanıklı hayvanlardır. Ortalama 15 yıl yaşarlar. Gözleri parlak mavi renktedir. Genelde vücutları açık altın sarısı rengindedir. Yüzünde, kulaklarında, kuyruğunda ve bacaklarında renkli lekeler bulunur. Çoklukla, bu lekeler koyu kahve rengindedir. En belirgin özellikleri, dört pençesinin de beyaz renkte olmasıdır.. Çok uysal hayvanlardır. Sevilmekten, oynamaktan hoşlanırlar. Ev hayatına oldukça uyumludurlar. Birmanya kedilerinde solunumla ilgili hastalıklar sıkça görülür. Aşıları kesinlikle yaptırılmalıdır