Kedilerde Diyabet Sebebi, Kedilerde Diyabet Nedenleri?
Bir kedi sahibi olarak, yaygın hastalıkların belirtilerini ve semptomlarını tanımak önemlidir, böylece kediniz için veteriner yardımının gerekli olup olmadığına karar verebilirsiniz. Kedileri sıklıkla etkileyen hastalıklar ve diğer tıbbi uygulamalar için okuyun.
Yazı İçeriğimiz
Diyabet
Kedilerde diyabet, insülin hormonu eksikliği ya da insüline yetersiz yanıtın neden olduğu karmaşık bir hastalıktır. Bir kedi beslendikten sonra sindirim sistemi, glikoz da dahil olmak üzere, birçok maddeyi insülinle hücrelere taşır. Bir kedi insülin üretmediğinde veya normal olarak kullanamadığı zaman kan şekeri seviyesi yükselir. Sonuç, tedavi edilmediği takdirde bir kedi için birçok karmaşık sağlık sorununa neden olabilen hiperglisemidir.
Diyabetin yönetilebilir bir bozukluk olarak kabul edildiğini anlamak önemlidir ve diyabetik kedilerin çoğu mutlu ve sağlıklı yaşayabilir.
Diyabet aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
- Tip 1 (insülin üretimi eksikliği)
- Tip 2 (hormona yetersiz yanıt ile birlikte bozulmuş insülin üretimi).
Tip 2 diyabetli kediler, tip 1 diyabete ilerleyebilirler. Aslında, çoğu kediye diyabet teşhisi konulduğunda, tip 1 bozukluğa sahip oldukları tespit edilir. Bu kediler hayatta kalması için insülin tedavisi gerekir. Tip 2 hastalığı olan kediler diğer tedavi biçimlerine yanıt verebilir.
Kedilerde Diyabet Belirtileri
Aşağıdakiler, kedinizin diyabetik olabileceğine dair işaretlerdir:
- İştahtaki değişim (artmış veya azalmış)
- Kilo kaybı
- Su tüketiminde aşırı susama/artış
- Artan idrara çıkma
- Çöp kutusu dışındaki alanlarda idrar yapmak
- Alışılmadık kokulu nefes
- Letarji
- Dağınık tüyler
- İdrar yolu enfeksiyonu
Diyabetin Nedenleri
Diyabetin kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik, pankreatik hastalık, bazı ilaçlar ve pankreastaki anormal protein birikintileri bu bozukluğa neden olarak rol oynayabilir.
Diyabetin gelişiminde en önemli faktörler obezite, cinsiyet, (erkek kedilerde dişi kedilere göre daha yaygındır) yaş vb.
Diyabet tanısı
Diyabeti doğru bir şekilde teşhis etmek için, veterineriniz bilgi toplar, fizik muayene yapar ve kan ve idrar tahlillerini kontrol eder.
Diyabet Tedavisi
- Her diyabetik kedi bir bireydir ve tedaviye farklı şekilde cevap verecektir. Diyabet tedavisi, hastalık belirtilerinin ne kadar şiddetli olduğuna ve terapiyi zorlaştırabilecek başka sağlık sorunlarının olup olmadığına dayanır.
- Bazı kediler ilk tanı konulduğunda ciddi şekilde hastalanır ve kan şekeri düzeylerini düzenlemek için hastanede birkaç gün boyunca yoğun bakım gerekir.
- İlk tanı konulduğunda daha stabil olan kediler oral ilaca veya yüksek lifli diyete olumlu cevap verebilir.
- Çoğu kedilerde, kan glikozunun uygun şekilde düzenlenmesi için insülin enjeksiyonları gereklidir. Evcil hayvanınızın bireysel insülin tedavisinin, genellikle kiloya dayalı olarak verilmesinden sonra, evde insülin iğnelerini nasıl kullanacağınız gösterilecektir.
- Veterineriniz, evde glikoz testlerini nasıl yapacağınızı da gösterecektir.