Evcil HayvanlarKedi Bakımı

Kediler Niye Mırıldar?

Kedim Felix mırıldamayı çok seviyor ve bunu oldukça gürültülü bir şekilde yapıyor. Mırıltıya başlaması için onu azıcık okşamam yetiyor. Oysa kız kardeşimin kedisi Ginger, hayatından memnun görünme sine ve oldukça şımartılmasına rağmen neredeyse hiç mırıldamıyor. Kedilerin neden mırıldadıkları konusunda birçok farklı şey duyuyorum.

Bunun gerçek sebebi nedir?

Kedi mırıltısı çağlar boyu insanları büyülemiştir. Bu ilginç olayın sır nm çözmek için bugüne dek pek çok araştırma yapılmışsa da, kedilerin neden mırıldadığını hâlâ tam olarak bilen yoktur.

Bununla birlikte, kedi mırıltısının, merkezi sinir sisteminin harekete geçirdiği istemli bir davranış olduğu düşünülmektedir. Yani kediler, sadece içgüdüsel bir tepki olarak değil, mırıldamak istedikleri için mırıldarlar.

Bilim insanlarına göre, kediler bu mırıltı sesini gırtlaklarını özel bir biçimde titreştirerek çıkarıyorlar. Kedi mırıltısının frekans aralığı 25150 Hz’dir. Bu aralığın alt sınırında, kedi mırıltısı, boşta çalışan bir dizel motorunun sesini andırabilir.

Evcil Hayvanlar Kedi Bakımı

Tüm evcil kediler ve yabani kedigillerin büyük bir bölümü mırıldama yeteneğiyle doğar. Yavru kedilerden yaşlı kedilere kadar tüm kediler, mutlu olduklarında örneğin, okşandıklarında, yemeklerini beklerken ya da sıcak, rahat bir yatakta kıvrılmış yatarken—mırıldarlar. Anne kediler yavrularını emzirirken, yavru kediler de annelerinden süt emerken mırıldarlar.

Ancak birçok kedi, korktuğu ya da acı çektiği zaman da mırıldar. Birçok dişi kedinin doğum sırasında ve bazı kedilerin de veteriner muayenelerinde ya da hastalık sonrası iyileşme dönemlerinde mırıldamalarının nedeni budur. Mırıldamak, korkmuş bir kedinin kendini rahatlatmasına yardım ediyor olabilir. Ayrıca bazı araştırmalara göre, kedi mırıltısının düşük titreşimleri kedilerin kas ve kemiklerini fiziksel olarak uyararak sağlıklı kalmalarını sağlar ve hatta iyileşme sürecini hızlandırır. Kediler son anlarına kadar mırıldarlar çok sevdiğim kedim Samantha

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu