Evcil HayvanlarKedi Bakımı

Kedilerin Günlük Kontrolleri

Sevmek, okşamak ya da tüylerini fırçalamak için kucağınıza aldığınızda, kedinizi dikkatle inceleyin. Şunlara dikkat edin:

* Tüyleri parlak olmalıdır. Tüylerinin dökülmesi beslenme bozukluğuna, alerjik deri hastalığı, parazitler ya da mantar enfeksiyonları olduğuna işaret ediyor olabilir.

* Derisi temiz ve hafif pembe renkte olmalıdır. Kurumuş, pul pul olmuş deri alerji, parazit, su kaybı, deri ülserleri, deri hastalığı veya beslenme bozukluğuna işaret eder.

* Bedeninde ele gelir herhangi bir yumru veya şişkinlik olmamalıdır; bunlar herhangi bir kanser başlangıcı ya da bir travmaya işaret ediyor olabilir. Şiş karın birçok sorunun işareti olabilir: parazitler, mesanenin boşaltılamaması, idrar yolu tıkanıklığı veya kemiklerle ilgili bir sorun. Boyundaki lenf bezlerinin şişliği de enfeksiyon ya da kanser anlamına gelebilir.

Evcil Hayvanlar Kedi Bakımı

* Burnunda, kulaklarında, gözlerinde herhangi bir akıntı olmamalıdır. Virüs ya da bakteri enfeksiyonu kapmış bir kedinin burnu akabilir, gözleri sulanabilir; kulaklarında koyu bir akıntısı olan kedide kulak uyuzu ya da daha ciddi bir kulak enfeksiyonu olabilir. Gözlerin kanlanması ya da gözkapağının sarkması, mideba ğırsak hastalıkları, virüs enfeksiyonları, ya da fiziksel travmalar dahil çok sayıda bozukluğun işareti olabilir (Dokuzuncu Bölüme bakınız). Burnunun serin ve nemli olmaması da ufukta sorun olduğunu gösterir.

* Nefesi kokmamalıdır. Kedinin ağzından gelen kötü koku diyabet ya da gastrit göstergesi olabilir. Aynı zamanda kedinin dişetlerini kontrol edin; eğer solgunsa kansızlık ya da bir dizi ciddi rahatsızlığın işareti olabilir. Dişlerini tartar ya da plak belirtisi var mı diye inceleyin.

* Ayaklarını, bacaklarını ve kuyruğunu herhangi bir acı duymadan serbestçe hareket ettirmelidir. Kedinizin bacaklarını tek tek hareket kapasitesini zorlayacak şekilde hareket ettirin. Böylece herhangi bir yara ya da artrit olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kıvrık bir kuyruk omurların parçalanmış olduğu anlamına gelebilir.

* Patilerinde çürük, kesik ve ürnaklarmda yabancı madde olmamalıdır. Kedinin patisine kıymık batması ona acı verir, topallamasına ve mikrop kapmasına yol açar. Tırnakların çok uzaması kedinin duruşunu bozar, mobilyalara, döşemelerinize, halılarınıza zarar verir, sizi yaralayabilir.

* Penis, vulva ve anal bölgesinde herhangi bir birikinti olup olmadığını kontrol edin. Akıntılar bazı ciddi enfeksiyonların belirtileri olabilir.

Kontrollerinizi yaparken elinizi çabuk tutun ve kedinizi fazla rahatsız etmeyin. Günde bir kez bu uygulamalardan geçen kediniz her gün dört gözle bu anı bekleyecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu